Cancerul de san

Dacă ați fost diagnosticată cu cancer mamar, aveți încredere că tot ceea ce mai demult era considerat un diagnostic cumplit, în prezent, de multe ori, nu mai este deloc astfel. Da, cancerul mamar este o boală gravă și este adevărat că poate fi fatală. Totuși, din ce în ce mai multe femei supraviețuiesc bolii, continuând să ducă o viață normală.

Poate că nicio boală nu-i provoacă temeri mai mari unei femei decât cancerul mamar. Totuși, aceasta nu este forma de cancer cu cea mai mare mortalitate la femei, ci cancerul pulmonar. Și nu este nici boala cea mai periculoasă la adresa unei femei, aceasta fiind boala cardiacă. Statistic, realizând un chestionar în rândul femeilor, se pare că majoritatea au afirmat că cel mai tare se tem de cancerul mamar.

Această teamă nu este neapărat nefondată. Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer care pune în pericol viața femeilor. Este a doua cauză principală de deces prin cancer la femei și principala cauza de deces prin cancer în rândul femeilor cu vârsta între 40 și 55 de ani. Majoritatea femeilor cunosc cel puțin o persoană care a avut cancer mama – o prietenă, o soră, o mamă, alte rude sau o cunoștință.

Boala lovește puternic și pe alte căi. Poate afecta aspectul, feminitatea și sexualitatea unei femei. Multe femei care suferă de cancer mamar se tem că schimbările suferite de corpul lor le va afecta nu doar aspectul, ci și modul în care sunt percepute de cei din jur.

Totuși, în prezent există mai multe motive de optimism legate de cancerul mamar decât oricând altcândva în trecut. În ultimii 40 de ani, oamenii de știință au aflat extrem de multe despre modul și cauza dezvoltării cancerului mamar și au făcut pași uriași în diagnosticarea și tratarea acestuia. Cercetările au dus la descoperirea unor tratamente mai eficiente, șande mai reduse de deces din cauza bolii și o calitate a vieții mai bună pentru milioane de supraviețuitoare ale cancerului mamar, inclusiv femei la care acest tip de cancer a recidivat.

În 1970, cancerul mamar era mult mai probabil să fie diagnosticat într-un stadiu mai avansat, iar tratamentul implica, de obicei, mastectomia radicală, adică extirparea întregului sân, împreună cu ganglionii limfatici axilari și mușchii de sub sân. După operație, chimioterapia dura, de obicei, un an.

În prezent, cancerul mamar este detectat adesea în stadiile sale timpurii, prin mamografie, iar mastectomia radicală este efectuată rareori. Multe femei aleg tratamente care conservă sânul, precum lumpectomia, urmată de radioterapie, iar atunci când este necesar, urmează un tratament mai scurt de chimioterapie.

 

CE ESTE CANCERUL MAMAR?

Cancerul reprezintă un grup de boli maligne care afectează organismul la nivel celular. Exsită peste 200 de tipuri de cancer, însă una dintre cele mai frecvente localizări ale aceste afecțiuni este la nivelul sânului. În cifre, cancerul mamar afectează peste 2 milioane de femei anual, din întreaga lume.

Cancerul mamar este termenul comun folosit pentru o tumoare canceroasă (malignă) care are ca punct de plecare celulele ce căptușesc canalele galactofore și lobii sânului. În cazul în care celulele canceroase se limitează la canalele galactofore și lobuli și nu au invadat țesutul înconjurător sânului, cancerul se numeste neinvaziv sau in situ. Cancerul care s-a răspândit prin canalele galactofore sau ai lobulilor în țesutul conjunctiv sau adipos se numește invaziv sau infiltrant.

TIPURI DE CANCER MAMAR

Cancerul mamar este clasificat în funcție de aspectul microscopic al celulelor canceroase și de prezența sau absența extinderii în țesutul înconjurător. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt:

  • Carciomul ductal invaziv (CDI). Acest tip de cancer debutează într-un canal galactofor mamar, pătrunde prin peretele acestuia și, apoi, invadează țesutul conjunctiv sau adipos al sânului. Aici poate avea acces la vasele sanguine, ceea ce îi permite apoi să se răspândească în alte locuri din organism. Carcinomul ductal invaziv este cel mai frecvent tip de cancer mamar. Reprezintă aproximativ 75% dintre toate cazurile de cancer mamar invaziv.
  • Carcinomullobular invaziv (CLI). Cancerul pornește din lobuli, pătrunde în țesutul conjunctiv sau adipos al sânuui și se poate răspândi în alte părți ale corpului. CLI este responsabil de aproximativ 15% dintre cazurile de cancer mamar invaziv.
  • Alte forme de cancer invaziv. În plus față de CDI și CLI, există câteva tipuri de cancer mai puțin frecvente, ncluzând cancerul mamar medular, mucinos, tubular și papilar. Aceste tipuri reprezintă 10% din cancerele invazive.
  • Carcinomul ductal in situ (CDIS). Este cel mai frecvent tip de cancer mamar neivaziv. Celulele anormale nu s-au răspândit prin pereții canalelor galactofore în țesutul conjunctiv și în țesutul gras al sânului. Dacă, însă, aceste celule nu sunt îndepărtate, ele se pot dezvolta, transformându-se în cancer invaziv, care poate metastaza.
  • Carcinomul lobular in situ (CLIS). În cazul acestei boli, celulele anormale nu s-au răspândit dincolo de lobuli și, de obicei, nu se transformă în cancer invaziv. Din acest motiv, CLISnu este considerat cancer în adevăratul sens al cuvântului. Cu toate acestea, femeile care suferă de CLIS sunt supuse unui risc crescut de a dezvolta mai târziu în viață un cancer mamar invaziv, la oricare dintre sâni. De aceea, CLIS este considerat un marker important al riscului de cancer mamar.
  • Boala Paget a sânului. Este un tip de cancer mamar asociat cu modificări ale mamelonului. Cancerul subiacent poate fi invaziv sau neinvaziv.

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta