CAUZELE CANCERULUI MAMAR

Adeseori, este imposibil de explicat de ce o femeie face cancer mamar și alta nu. Cancerul mamar apare ca urmare a unei serii de evenimente care transformă o celulă normală într-una anormală. Mai mulți factori – cunoscuți și necunoscuți – contribuie la apariția acestei boli. Nu există un singur motiv.

Cercetătorii au identificat mai mulți factori asociați cu riscul crescut de cancer mamar. Printre aceștia se numără factori genetici, hormonali și de mediu precum și vârsta. Acești factori sunt interdependenți și pot conlucra, cotribuind la dezvoltarea cancerului.

FACTORII GENETICI

Majoritatea formelor de cancer, inclusiv cancerul mamar, acumulează mai multe anomalii genetice – modificări ale genelor sau ale cromozomilor – pe măsură ce se dezvoltă cancerul. În acest sens, cancerul mamar este considerat o boală genetică.

Dar majoritatea problemelor genetice observate la cancerul mamar nu sunt ereditare. Modificările genetice pot să fie moștenite sau dobândite (apar în mod spontan). Mutațiile moștenite sunt cele cu care v-ați născut – o genă defectă transmisă de unul dintre părinți. Modificările dobândite se produc în celulele corpului în timpul vieții și nu se transmit mai departe. Acestea sunt mult mai frecvente decât modificăril moștenite.

O eroare genetică dobândită se poate dezvolta în mai multe feluri, iar cauzele majorității acestor modificări rămân necunoscute. Cele mai multe cancere mamare par să apară ca urmare a diverselor schimbări spontane ale celulelor mamare care duc în cele din urmă la apariția celulelor canceroase. Modificările a două tipuri de gene importante pentru creșterea celulei pot transforma celulele normale în celule canceroase.

  • Genele supresoare de tumori. Aceste gene reglatoare extrem de importante inhibă creșterea celule, oprind diviziunea și replicarea celulară. Erorile din aceste gene permit celulelor să crească în mod necontrolat. Defectele moștenite din anumite gene supresoare de tumori, cum ar fi genele cancerului mamar BRCA1 și BRCA2, au ca urmare o predispoziție accentuată de dezvoltare a cencerului mamar.
  • Oncogenele. Aceste gene activează (promovează) diviziunea și creșterea celulară. Dacă acest tip de genă este deteriorat sau defect, creșterea celulei devine necontrolată. Mai multe oncogene au fost asociate cu dezvoltarea cancerului mamar. Printre acestea se numără HER2, EGFR și genele RAS. Deși anomaliile acestor oncogene pot contribui la producerea cancerului mamar, ele nu sunt moștenite.

FACTORII HORMONALI ȘI REPRODUCTIVI

Cercetătorii au obsevat faptul că mulți dintre factorii de risc pentru cancerul mamar au legătură cu expunerea  pe tot parcursul vieții a unei femei la estrogen și alți hormoni reproductivi. De la primul cilcu menstrual al unei femei până la nașterea unui copil și la instalarea menopauzei, hormonii estrogen și progesteron stimulează celulele mamare. Acești hormoni sunt esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea normală a sânilor, dar ei pot de asemenea, stimula cancerul mamar.

Riscul de cancer mamar este afectat, într-o oarecare măsură, de mai mulți factori reproductivi, care cresc intervalul de timpîn care corpul unei femei produce sau este expus la acțiunea estrogenului.

Printre aceștia se numără:

  • Vârsta fragedă la care apare primul ciclu mentrual
  • Vârsta avansată la care se instalează menopauza
  • Tratamentul hormonal în post menopauză

Femeile care duc o sarcină până la termen la o vârstă fragedă și cele care au alăptat au un risc ceva mai mic de a face cancer mamar. Pe de altă parte, femeile care nu rămân însărcinate sau care rămân însărcinate la o vârstă avansată prezintă riscuri mai mari de cancer mamar.

FACTORII DE MEDIU

Factorii de mediu joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea cancerului mamar. Când vine vorba de riscul de cancer, cuvântul mediu înseamnă mai mult decât aer, apă sau sol. Factorii de mediu includ orice nu este moștenit sau înnăscut, inclusiv dieta și stilul de viață al unei femei, zona unde locuiește și lucrează și toate expunerile la agenși cauzatori de cancer (carcinogeni).

Cercetarea ratelor de cancer mamar în diferite regiuni din lume sugerează că factorii de mediu influențează riscul de cancer. De exemplu, ratele de cancer mamar în Asia și Africa sunt mult mai reduse decât în America de Nord. Totuși, când asiaticii au emigrat în Statele Unite după două generații, rata cancerului mamar în rândul descendenților lor se apropie de rata americanilor. În plus, rata cancerului mamar în Japonia a crescut treptat, pe măsură ce stilul de viață japonez s-a occidentalizat.

Din nefericire, determinarea factorilor de mediu care contribuie la apariția cancerului mamar și măsura în care sunt responsabili de provocarea acestuia nu este nici simplă nici directă. Până acum, oamenii de știință nu au găsit multe legături între factorii de mediu specifici și riscul de cancer mamar.

În plus, poate fi dificil sau imposibil de făcut diferența între factorii de mediu și predispoziția unei femei de a intra în contact cu asemenea factori. Câțiva dintre factorii de mediu care pot să influențeze șansa de a face cancer mamar sunt:

  • Un stil de viață sedentar. Unele date sugerează că femeile care sunt inactive din punct de vedere fizic pot avea un risc ușor mai crescut de cancer mamar.
  • Consumul excesiv de alcool. Studiile arată că femeile care beau mai multe pahare de alcool pe zi prezintă un risc mai mare de a face cancer mamar decât cele care nu consumă mai mult de un pahar pe zi.
  • Greutatea excedentară. S-a arătat că excesul ponderal sau obezitatea crește riscul de cancer mamar in postmenopauză.
  • Expunerea la radiații. Femeile ai căror sâni au fost expuși la o cantitate semnificativă de radiații (ionizante), precum cele care au făcut radioterapie pentru ganglionii limfatici pectorali prezintă un risc crescut de cancer mamar.Vomulul de radiații necesar pentru creșterea riscului de cancer mamar este mai mare decât cel folosit pentru efectuarea mamografiilor de screening anual.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, studii pentru a determina dacă pesticidele, poluarea sau expunerea la locul de muncă la agenți toxici pot contribui la apariția cancerului mamar. Majoritatea dovezilor sunt neconcludente.

ÎMBĂTRÂNIREA

Vârtsa înaintată reprezintă un factor de risc major pentru cancerul mamar. Un motiv pentru care boala este mai frecventă acum decât în umră cu 100 de anieste că femeile au vieți aproape de două ori mai lungi ca atunci. Cancerul mamar este neobișnuit la femeile cu vârsta de sub 30 de ani, dar riscul de a dezvolta cancer mamar crește o dată cu înaintarea în vârstă.Dintre cazurile de cancer mamar, peste 75% apar la femeile cu vârste de peste 50 de ani.

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta