DIAGNOSTICAREA CANCERULUI MAMAR

Ce se întâmplă dacă descoperiți un nodul sau dacă descoperiți o anomalie vizibilă pe o mamografie?

Deși acest lucru poate sugera eventuala prezență a cancerului, nu înseamnă automat că aveți cancer. Semnalează însă necesitatea imediată de a efectua o serie de teste suplimentare pentru a stabili natura anomaliei sau a nodulului.

Evaluarea unui nodul la nivelul sânului implică adesea o serie de pași:

Dacă este prezent cancerul, se fac de obicei și alte teste, menite să identifice prezența sau absența unor metastaze sau a anumitor caracteristici ale tumorii.

Procesul de diagnosticare poate dura mai multe zile. Aceasta este, de obicei, o perioadă de mari incertirudini și stres emoțional. Incertitudinea poate fi uneori mai stresantă decât certitudinea diagnosticului de cancer. Cunoașterea permite acțiunea, pe când incertirudinea ne împiedică să putem face planuri și să trecem mai departe, fapt care provoacă anxietate.

De aceea, procesul de diagnostic este deosebit de important. Precizia cu care fiecare informație despre natura bolii va determina eficiența tratamentului. Pentru obținerea unui diagnostic corect sunt necesare mai multe teste.

De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere faptul că bolile necanceroase ale sânului sunt mult mai frecvente decât cancerul mamar.

Citește și despre Tumorile benigne ale sânului 

Citește și despre Simptomele cancerului mamar 

Institutul Sânului oferă pacientelor întregul spectru de investigații necesare pentru prevenirea sau depistarea incipientă a patologiilor mamare, de la consultații clinice, evaluarea dosarului și screening imagistic (ecografie mamară, elastografie, puncție biopsie mamară, mamografie cu tomosinteză și RM mamară).

CONSULTUL CLINIC

Pe lângă autoexaminarea sânului, efectuată lunar acasă, controlul mamar este principala măsură indicată tuturor femeilor pentru depistarea incipientă a cancerului la sân.

Examenul clinic al sânului se recomandă anual, în afară perioadei menstruale. În cadrul consultației, medicul va examina și palpa cu atenție sânul, urmărind existența unor modificări suspecte care ar putea indica prezența cancerului mamar:

  • Apariția unor noduli sau ganglioni axilari măriți;
  • Retracția pielii sau mamelonului;
  • Modificări de culoare și consistență a sânului;
  • Scurgeri mamelonare sangvinolente.

Examinarea clinică durează circa 10 de minute și este nedureroasă.

INVESTIGAȚIILE IMAGISTICE

Beneficiul testelor imagistice este localizarea unei tumori situate profund în sân, ce nu poate fi simțită la palpare. De asemenea, ele pot arăta dacă sunt mai multe zone suspecte. Testele imagistice pot fi folosite și pentru a ghida o procedură bioptică pe ac.

Cele mai folosite teste imagistice pentru diagnosticarea cancerului mamar sunt mamografia  de diagnostic și ecografia . Uneori se folosesc și alte teste, inclusiv Rezonanța Magnetică.

Institutul Sânului beneficiază de toate instrumentele de diagnostic imagistic pentru stabilirea unui diagnostic precis:

Mamograf Senographe Essential, Marca Geeral Electric

Efectuarea unui consult clinic și a unei mamografii anuale este primul pas în diagnosticarea în stadiu incipient a cancerului la sân. Ea este recomandată tuturor femeilor de peste 40 de ani, indiferent dacă prezintă sau nu factori de risc. Mamografia permite detectarea nodulilor sau a tumorilor de mici dimensiuni înainte ca acestea să se simtă la palpare și, totodată, poate evidenția microcalcificările. Mamograful Senographe Essential permite medicului să vadă structura sânului în cel mai mic detaliu, cu o doză mică de iradiere.

Ecograful ACUSON S 2000 ABV de la Siemens

Ecografia mamară 3D – Soluția completă de examinare ecografică a sânului, neinvazivă, neiradiantă şi nedureroasă

Institutul Sânului pune la dispoziția pacientelor metode avansate de prevenire și depistare a cancerului mamar, utilizând ecograful de ultimă generație Siemens Acuston S2000 ABVS. Echipamentul aduce un nou standard de acurateţe în diagnosticul patologiei mamare, îmbinând modurile de vizualizare 2D/3D cu tehnologii performante, pentru obținerea unor rezultate imagistice de înaltă calitate.

Scanare 3D

Sistemul ACUSON S2000 efectuează scanarea volumetrică și reconstrucţia tridimensională a structurii sânului, oferind, față de tehnologiile anterioare, o perspectivă 3D completă și detaliată asupra ţesutului mamar, cu afișarea planului coronal (nerealizabil în ecografia 2D). Astfel, se îmbunătățește calitatea investigației și a localizării spațiale a leziunilor.

Tehnologii avansate – elastografie

Ecograful este prevăzut cu un sistem complex de aplicații elastografice, care măsoară în timp real elasticitatea ţesuturilor analizate, ajutând la diferențierea dintre tumorile benigne și cele maligne. Analiza se bazează pe dimensiunile și forma leziunilor afișate în tehnica elastogafică comparat cu tehnica clasică de ecografie, corelat și cu duritatea leziunilor măsurate elastografic, în cele mai multe cazuri.

Cum decurge investigația

Ca şi în cazul unei ecografii 2D, pacienta va sta întinsă pe pat, vizionarea imaginilor 3D se face automat prin aplicarea pe suprafața sânului a sondei ecografice susținută de un braț mecanic cu mișcarea controlată de echipament, sub supravegherea operatorului. Examinarea are o durată mult redusă față de ecografia clasică, iar presiunea aplicată pe sân este minimă, astfel încât pacienta se va simți confortabil pe tot parcursul investigației. Imaginile obținute pot fi memorate, procesate, analizate și accesate ulterior pentru a monitoriza evoluția tumorală.

Aparatul GAMMA FINDER WOM WORLD OF MEDICINE

Aparatul GAMMA FINDER WOM WORLD OF MEDICINE este produs de liderul mondial în domeniul chirurgiei minim-invazive. Conform protocoalelor naționale și internaționale, aparatul este utilizat în depistarea ganglioniilor santinelă și extragerea lor printr-o incizie minimă, asigurând pacientelor un confort sporit.

BIOPSIA

Biopsia implică excizia unei mici probe de țesut, în vederea analizării în laborator. În general, este singura metodă pentru a afla cu certitudine dacă o anumită leziune este suspectă de cancer.

Biopsia prin vacuum este cea mai avansată metodă de biopsie cu ac. Aceasta constă în prelevarea unor mostre de țesut mamar care prezintă suspiciuni de cancer, pentru a fi examinată. După ce este poziționat în zona dorită, mostrele tisulare sunt aspirate prin vacuum într-un recipient atașat, fără ca acul să fie îndepărtat de la locul recoltării. Avantajul acestei metode este rapiditatea intervenției și confortul sporit al pacientei, aceasta nemaifiind supusă unor puncții repetate.

 

! Nu uitați că puteți obține evaluarea dosarului medical, din partea specialiștilor noștri, în cazul în care sunteți deja diagnosticată cu cancer mamar, accesând secțiunea Second opinion. 

 

Citeste si despre:

 

ECOGRAFIA MAMARĂ

Ecografia mamară este o investigație non-invazivă a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, recomandată în general femeilor sub 40 de ani pentru depistarea precoce sau urmărirea anumitor afecțiuni mamare. Pentru femeile cu vârstă peste 40 de ani, ecografia este uneori recomandată în completarea mamografiei. Ecografia nu doare, nu este iradiantă și nu prezintă alte riscuri. Ecografia este [...]

MAMOGRAFIA

În general, mamografia se face în două situații: pentru depistarea cancerului mamar și pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic dacă se bănuiește prezența unui cancer mamar. MAMOGRAFIA DE SCREENING O mamografie de screening este o radiografie mamară efectuată pentru a căuta mase suspecte sau modificări ale țesutului mamar la femeile care nu au semne [...]

REZONANȚA MAGNETICĂ ÎN DIAGNOSTICAREA CANCERULUI DE SÂN

Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) mamară este o investigație non-invazivă și neiradiantă de evaluare a stării de sănătate a sânului. Cel mai frecvent, acesta este utilizat în cazul pacientelor deja diagnosticate cu cancer la sân, pentru a vizualiza extensia bolii. IRM-ul nu este utilizat ca metodă de screening de sine stătătoare, deoarece nu asigură acuratețe [...]

BIOPSIA

Biopsia implică excizia unei mici probe de țesut, în vederea analizării în laborator. În general, este singura metodă pentru a afla cu certitudine dacă o anumită leziune suspectă este cancer. Cel mai frecvent, este recomandată după o examinare clinică și un test imagistic. Pe lângă identificarea celulelor canceroase, o biopsie poate furniza informații importante despre [...]

BIOPSIA ASPIRATIVĂ CU AC FIN

Este cel mai simplu tip de biopsie și este folosită cel mai frecvent pentru nodulii care nu pot fi simțiți la palpare. CUM SE REALIZEAZĂ Pentru această procedura, este nevoie ca pacienta să stea întinsă pe masă.. Este posibil să se folosească și un anestezic local. Fixând nodulul cu o mână, medicul își folosește cealaltă [...]

BIOPSIA PE AC GROS

Biospia pe ac gros se poate folosi în cazul unei mase vizibile la mamografie sau la ecografie sau care poate fi simțită la palpare. O biopsie cu ac gros folosește un ac mai mare decât în cazul biopsiei aspirative pe ac fin. Prin această procedură este extras un mic cilindru de masă, nu doar celule, [...]

BIOPSIA CHIRURGICALĂ (DESCHISĂ)

În unele cazuri, cantitatea de țesut obținută printr-o biopsie pe acnu este suficientă și trebuie efectuată o biopsie chirurgicală, sau masa suspectă este dimensiuni mici și palpabilă, iar medicul poate recomanda atât diagnosticarea, cât și îndepărtarea masei într-o singură procedură.. În alte situații, se poate stabili că o leziune relativ importantă trebuie îndepărtată printr-o intervenție [...]

BIOPSIA PRIN VACUUM

Biopsia prin vacuum este cea mai avansată metodă de biopsie cu ac. Aceasta constă în prelevarea unor mostre de țesut mamar care prezintă suspiciuni de cancer, pentru a fi examinată. După ce este poziționat în zona dorită, mostrele tisulare sunt aspirate prin vacuum într-un recipient atașat, fără ca acul să fie îndepărtat de la locul [...]

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta