ECOGRAFIA MAMARĂ

Ecografia mamară este o investigație non-invazivă a sânului cu ajutorul ultrasunetelor, recomandată în general femeilor sub 40 de ani pentru depistarea precoce sau urmărirea anumitor afecțiuni mamare. Pentru femeile cu vârstă peste 40 de ani, ecografia este uneori recomandată în completarea mamografiei. Ecografia nu doare, nu este iradiantă și nu prezintă alte riscuri.

Ecografia este folosită frecvent pentru a evalua în continuare o descoperire, precum o masă de țesut și a-i determina caractristicile. Masele benigne, precum chisturile și fibroadenoamele, au adesea un aspect caracteristic la investigația cu ultrasunete și, de aceea, este posibil să nu fie necesară biopsia.

Tehnologia bazată pe ultrasunete folosește unde sonore pentru a crea imagini ale unor zone nevăzute din interiorul corpului.

În timpul unei ecografii se aplică pe pielea sânului o substanță asemănătoae unui gel. Gelul acționează ca un conductor pentru ultrasunete și ajută la eliberarea bulelor de aer dintre piele și sonda de ecografie.

Motivul pentru care de multe ori investigația ecografică este completată de alte investigații imagistice este acela că prin ecografie nu se poate detecta în mod fiabil o microcalcificare.

CE INFORMAȚII PUTEM OBȚINE PRIN INTERMEDIUL INVESTIGAȚIEI ECOGRAFICE?

Evaluarea unei descoperiri mamografice neclare. Ultrasunetele pot fi folosite pentru a investiga mai bine o anomalie suspectă pe o mamografie.

Diferențierea unui chist de o masă solidă. Chistul este o formațiune benignă în formă de sac, umplut cu lichid. Undele sonore trec mai ușor prin lichid decât printr-o masă solidă, așadar prin intermediul ecografiei se poate determina dacă formațiunea este chist sau o masă solidă, care de obicei este de origine malignă.

Evaluarea țesutului mamar dens. La femeile tinere, în special la cele cu vârste sub 30 de ani, țesutul mamar poate fi dens. Iar densitatea sânului poate ascunde mase sau anomalii pe o mamografie. În asemenea, cazuri, ecografia poate oferi o imagine mai clară.

Evaluarea sânilor cu implanturi. Ecografiile pot distinge între materialele folosite pentru implanturi și țesutul mamar, ceea ce le face utile în evaluarea femeilor cu implanturi mamare, cărora este posibil să li se fi rupt implantul, sau în cazul descoperirii la palpare a unui nodul nou.

Ghidarea procedurilor de biopsie cu ac. Ecografia poate fi folosită, de asemenea, pentru a ajuta medicul la ghidarea unei proceduri de biopsie cu ac. Poate oferi o imagine a acului în timp ce este introdus în țesutul mamar, ajutându-l pe medic să orienteze acul către zona corectă.

ECOGRAFIA MAMARĂ CU SUBSTANȚĂ DE CONTRAST

Ecografia mamară cu substanță de contrast este o tehnică modernă ce poate înlocui în diverse cazuri examinarea IRM a sânului. Se folosește o substanță de contrast cu reacții secundare minime, ce se elimină respirator, nefiind implicate funcția hepatică în metabolizare sau cea renală în eliminarea acesteia. Substanța de contrast se elimină prin respirație, fiind necesară o atenține mai mare în cazul persoanelor cu patologie respiratorie, aceasta eliminându-se mai greu din organism.

ELASTOGRAFIA

Elastografia este o metodă ecografică recentă, cu ajutorul căreia se pot diagnostica în mod diferențiat tumorile maligne față de cele benigne, fără efectuarea prealabilă a unei biopsii. Investigația se bazează pe faptul că tumorile maligne sunt mai dure și mai puțin elastice comparativ cu cele benigne și cu țesutul sănătos. Spre exemplu, o tumoră canceroasă poate fi de până la 28 de ori mai rigidă comparativ cu țesutul din vecinătate. Astfel, când se aplică o compresiune sau o vibrație, tumora se deformează mai puțin față de țesutul din jur. Examenul ecografic completat de o elastografie contribuie la un diagnostic corect și precoce al cancerului mamar.

În cadrul centrului nostru, atât ecografia, cât și elastografia mamară sunt realizate cu ajutorul celui mai performant ecograf la momentul actual – Siemens Acuson Antares, care oferă posibilitatea efectuării unor investigații complexe, amănunțite și stabilirii unui diagnostic precis.

MAMOGRAFIA

În general, mamografia se face în două situații: pentru depistarea cancerului mamar și pentru a ajuta la stabilirea unui diagnostic dacă se bănuiește prezența unui cancer mamar. MAMOGRAFIA DE SCREENING O mamografie de screening este o radiografie mamară efectuată pentru a căuta mase suspecte sau modificări ale țesutului mamar la femeile care nu au semne [...]

REZONANȚA MAGNETICĂ ÎN DIAGNOSTICAREA CANCERULUI DE SÂN

Imagistica prin Rezonanță Magnetică (IRM) mamară este o investigație non-invazivă și neiradiantă de evaluare a stării de sănătate a sânului. Cel mai frecvent, acesta este utilizat în cazul pacientelor deja diagnosticate cu cancer la sân, pentru a vizualiza extensia bolii. IRM-ul nu este utilizat ca metodă de screening de sine stătătoare, deoarece nu asigură acuratețe [...]

BIOPSIA

Biopsia implică excizia unei mici probe de țesut, în vederea analizării în laborator. În general, este singura metodă pentru a afla cu certitudine dacă o anumită leziune suspectă este cancer. Cel mai frecvent, este recomandată după o examinare clinică și un test imagistic. Pe lângă identificarea celulelor canceroase, o biopsie poate furniza informații importante despre [...]

BIOPSIA PE AC GROS

Biospia pe ac gros se poate folosi în cazul unei mase vizibile la mamografie sau la ecografie sau care poate fi simțită la palpare. O biopsie cu ac gros folosește un ac mai mare decât în cazul biopsiei aspirative pe ac fin. Prin această procedură este extras un mic cilindru de masă, nu doar celule, [...]

BIOPSIA CHIRURGICALĂ (DESCHISĂ)

În unele cazuri, cantitatea de țesut obținută printr-o biopsie pe acnu este suficientă și trebuie efectuată o biopsie chirurgicală, sau masa suspectă este dimensiuni mici și palpabilă, iar medicul poate recomanda atât diagnosticarea, cât și îndepărtarea masei într-o singură procedură.. În alte situații, se poate stabili că o leziune relativ importantă trebuie îndepărtată printr-o intervenție [...]

BIOPSIA PRIN VACUUM

Biopsia prin vacuum este cea mai avansată metodă de biopsie cu ac. Aceasta constă în prelevarea unor mostre de țesut mamar care prezintă suspiciuni de cancer, pentru a fi examinată. După ce este poziționat în zona dorită, mostrele tisulare sunt aspirate prin vacuum într-un recipient atașat, fără ca acul să fie îndepărtat de la locul [...]

BIOPSIA GANGLIONULUI LIMFATIC SANTINELĂ

Biospia ganglionului limfatic santinelă este, în principal, menită să reducă riscul de edem (limfedem) asociat cu disecția ganglionului axilar. Procedura a devenit o practică frecventă în ultimii ani și se axează pe descoperirea primilor ganglioni care colectează celule canceroase. Dacă în acești ganglioni nu se descoperă celule canceroase (test negativ), nu este necesară excizia ganglionilor [...]

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta