Mastectomia este un termen general care desemnează excizia unui sân; poate fi efectuată atunci când lumpectomia nu este posibilă sau când pacienta o preferă.
Până în anii 1980, mastectomia era aproape mereu recomandată pentru tratarea cancerului mamar. Cercetătorii au aflat însă că operații de mai mică anvergură, combinate cu radiații, pot trata boala la fel de bine ca mastectomia. Cea mai importantă descoperire a studiilor lor a fost că supraviețiuirea după diagnostic era aceeași, indiferent de tipul de intervenție ales: fie lumpectomie cu radioterapie, fie mastectomie. Cu alte cuvinte, pentru majoritatea cancerelor mamare nu este necesar să se facă o mastectomie pentru ca tratamentul să aiba succes.
În timpul unei mastectomii, chirurgul face, de obicei, o singură incizie transversală pe jumătate de torace, care permite îndepărtarea sânului și, dacă este necesar, a ganglionilor limfatici axilari. Pot fi efectuate mai multe tipuri de mastectomie: radicală, radicală modificată și simplă (totală).
MASTECTOMIA RADICAL (SIMPLĂ)
Mastectomia radicală este o procedură folosită rareori, în zilele noastre. Prin această intervenție, chirurgul îndepărtează o mare parte de țesut, inclusiv sânul, o parte din peretele mușchiului anterior al cavității toracice, toți ganglionii limfatici axilari, precum și surpusul de grăsime și piele. Începând cu anii 1900 și până în anii 1970, acesta a fost tratamentul standard pentru femeile cu cancer mamar.. În prezent, utilizarea sa este în general limitată la cazurile de cancer local avansat, care a metastazat în mușchiul peretelui anterior toracelui.
MASTECTOMIA RADICALĂ MODIFICATĂ
În decursul ultimelor 3 decenii ale secolului XX, cea mai frecventă metodă de mastectomie folosită la tratarea cancerului mamar invaziv a fost mastectomia radicală modificată, care presupune excizia întregului sân, inclusiv pielea, areola și mamelonul, precum și a unor ganglioni limfatici axilari. Șe păstrează mușchii peretelui anterior al cavității toracice, păstrându-se astfel un contur mai normal al acestui perete ca în cazul mastectomiei radicale.
MASTECTOMIA SIMPLĂ
Mastectomia simplă (totală) implică îndepărtarea țesutului mamar, a pielii, a areolei și a mamelonului, dar și a ganglionilor limfatici. În general, aceastp procedură este folosită atunci când ganglionii limfatici axilari nu trebuie îndepărtați, de exemplu, când în urma examinării unui ganglion limfatic santinelă nu s-a demonstrat prezența de celule canceroase.
Mastectomia simplă poate fi efectuată pentru tratarea cancerului mamar neinvaziv, precum carcinomul ductal in situ; de asemenea, este folosită uneori pentru tratamentul profilactic al cancerului mamar la femeile expuse unui risc mai mare de boală.