PREGĂTIREA PENTRU INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ

Indiferent dacă ați făcut sau nu o intervenție chirurgicală în trecut, ideea de a face o operație poate fi stresantă. Informațiile prezentate în continuare sunt menite să vă dea o idee generală legată de lucrurile la care să vă așteptați în timpul intervenției chirurgicale pentru înlăturarea tumorii mamare. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le adresați medicului chirurg sau personalului medical care vă îngrijește. Citiți toate materialele puse la dispoziție de clinica noastră cu privire la intervenția pe care urmează să o faceți și la ce anume să vă așteptați după această etapă.

ÎNAINTE DE OPERAȚIE

Înainte de operație, vă veți întâlni, probabil, cu chirurgul și cu un medic anestezist penru a discuta despre operație și pentru a trece în revistă istoricul dumneavoastră medical. În acest moment, se va stabili planul de anestezie – anestezie locală, regională sau generală. Anestezia locală sau regională nu vă adoarme, ci doar amorțește zona care urmează să fie operată. De asemenea, puteți primi un somnifer ușor. Cu alte cuvinte, veți fi conștientă în timpul operației dar nu veți simți niciun disconfort. În cazul anesteziei generale, vi se vor da medicamente care vă fac inconștientă și vă vor împiedica să vă amintiți operația. În cazul acestui tip de anestezie, oamenii spun de obicei că sunt adormiți.

Înainte de operație veți semna un formular prin care vi se obține acordul, dacă îi permiteți echipei chirurgicale să efectueze operația. Vi se vor pune mai multe întrebări despre alergii și alte eventuale boli cronice, despre medicamentele pe care le luați și, de asemenea, dacă fumați sau beți zilnic alcool. Unele medicamente, precum aspirina, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și medicamente care subțiază sângele (anticoagulante), pot provoca o sângerare excesivă în timpul operației. Alte medicamente și suplimente naturiste pot interacționa cu anestezicul, provocând probleme. Vi se poate recomanda să încetați administrarea acestor medicamente o perioadă, înainte și după operație.

În plus, este posibil să faceți o serie de analize de sânge și se va face o analiză a funcționării inimiiprintr-o electrocardiogramă (EKG). Vi se va cere să nu mâncați cu 6-12 ore înainte de operație.

În ziua operației veți fi internată în spital. O asistentă vă va pregăti pentru operație. Membrilor familiei li se va spune unde vă pot aștepta.

IN TIMPUL OPERAȚIEI

După ce primiți un anestezic și după ce a trecut destul timp pentru ca aceasta să-și facă efectul, chirurgul va face o incizie în zona tumorii pentru a o îndepărta și, odată cu ea, o parte din țesutul înconjurător. Volumul de țesut îndepărtat depinde de tipul de intervenție: lumpectomie sau mastectomie.

După excizia țesutului, chirurgul introduce unul sau două tuburi de dren din plastic, de grosimea unui creion, în locul de unde a fost îndepărtat țesutul mamar în axilă. Tuburile de dren ajută la evacuarea fluidului din rană și reduc edemul. Ele sunt cusute de piele pentru a rămâne pe loc și capetele sunt atașate la o pungă de drenare.

De obicei, lumpectomia se realizează în mai puțin de două ore. În general, excizia ganglionului limfatic se face în cursul aceleiași operații. O mastectomie care nu include reconstrucția sânului durează până la patru ore. Dacă vi se face simultan și reconstrucția sânului, operația durează în general mai mult timp.

DUPĂ OPERAȚIE

După operație veți fi dusă în secția de Terapie Intensivă, unde un asistent medical vă va monitoriza semnele vitale și se va asigura că vă reveniți din anestezie. Este posibil să aveți montat un cateter intravenos (IV) într-unul din brațe, prin care vi se vor administra medicamente. Veți avea un bandaj aplicat pe incizie. Dacă au fost introduse tuburi de dren, o asistentă va verifica dacă drenarea se produce corect și va începe să vă învețe cum să aveți grijă de ele. Asta impică de obicei golirea lor, măsurarea cantității de lichid ți anunțarea medicului sau a asistentei în legătură cu orice problemă. Când drenajul se reduce la mai puțin de 30ml de lichid pe zi – de obicei, după una sau două săptămâni – tuburile de dren sunt îndepărtate.

Dacă au fost excizați ganglionii limfatici, vi se va cere să mișcați brațul respectiv cât mai curând posibil, ca să nu devină rigid. Pe lângă durerea din zona pieptului, veți simți probabil amorțeală în axilă, deoarece este posibil ca nervii senzitivi să fi fost secționați sau întinși în timpul operației, deși nervii pentru mușchi nu au fost afectați. În timp, de obicei, după câteva luni, unele senzații vor reveni. În unele cazuri, pacienta poate simțio reducere a sensibilității, care devine permanentă. Zona amorțită nu reprezintă o problemă și, în general, nu afectează funcționarea brațului.

Chirurgul sau asistentul medical vă va oferi instrucțiuni privind îngrijirea la domiciliu. Printre subiectele discutate, se pot număra îngrijirea plăgii chirurgicale și a tuburilor de dren, cum să recunoașteți anumite probleme precum infecția, când să reluați purtarea unui sutien sau când să începeți să purtați o proteză mamară, de la ce activități să vă abțineți și cum să luați medicamentele.

Pe parcursul internării, un psiholog va discuta cu dumneavoastră și despre aspectele pishologice și despre diverși factori emoționali asociați cu chirurgia sânului.

După operație, veți fi văzută de un medic oncolog, pentru a discuta despre rezultatul examenului hostopatologic și despre posibilitatea urmării un tratament oncologic.

Dacă operația pe care ați efectuat-o este lumpectomia, probabil că veți părăsi spitalul în aceeași zi în care v-ați internat. În cazul mastectomiei, este necesar să rămâneți o nopate în spital. O mastectomie cu reconstrucție mamară poate necesita o durata mai lungă de spitalizare.

LUMPECTOMIA

Cu ajutorul chirurgiei de conservare a sânului (lumpectomie), este îndepărtată doar o parte a sânului, care conține tumoarea, ceea ce permite salvarea unei părți cât mai mari posibile din sânul dumneavoastră. Deoarece tumorile sunt detectate în prezent într-o etapă mai timpurieși sunt adesea mai mici ca dimensiune, precum și datorită succesului dovedit al procedurii în [...]

TRATAMENTUL CHIRURGICAL

Scopul principal al tratamentului cancerului mamar este eliminarea celulelor canceroase din corp.  În general, cele două metode de a realiza acest lucru este tratamentul locoregional și tratamentul sistemic: Tratamentul locoregional – vizează tumoarea și țesutul învecinat și include intervenția chirurgicală, cu sau fără radioterapie. Tratamentul sistemic – are ca scop tratarea celulelor canceroase din întregul [...]

Când lumpectomia poate să nu fie alegerea corectă

Majoritatea femeilor cu cancer mamar în stadiul I sau II sunt eligibile pentru o lumpectomie. În unele situații însă este posibil ca o lumpectomie să nu fie recomandată. De exemplu:

  • Tumoarea are peste 5cm diametru.
  • Tumoarea este mare ăn raport cu dimensiunea generală a sânului; este posibil să nu rămână suficient țesut mamar după o lumpectomie pentru a obține un rezultat acceptabil din punct de vedere estetic.

MASTECTOMIA

Mastectomia este un termen general care desemnează excizia unui sân; poate fi efectuată atunci când lumpectomia nu este posibilă sau când pacienta o preferă. Până în anii 1980, mastectomia era aproape mereu recomandată pentru tratarea cancerului mamar. Cercetătorii au aflat însă că operații de mai mică anvergură, combinate cu radiații, pot trata boala la fel [...]

EXCIZIA GANGLIONILOR LIMFATICI

Ganglionii limfatici suntr structuri mici și compacte, unde se strâng celulele sistemului dumneavoastră imunitar. Aceștia sunt legați de mici vase care alcătuiesc sistemul limfatic. În general, ganglionii limfatici sunt aglomerați în anumite zone ale corpului precum gâtul, axila și zona inghinală. Sarcina vaselor limfatice este să dreneze lichidul în exces, care nu este absorbit în [...]

BIOPSIA GANGLIONULUI LIMFATIC SANTINELĂ

Biospia ganglionului limfatic santinelă este, în principal, menită să reducă riscul de edem (limfedem) asociat cu disecția ganglionului axilar. Procedura a devenit o practică frecventă în ultimii ani și se axează pe descoperirea primilor ganglioni care colectează celule canceroase. Dacă în acești ganglioni nu se descoperă celule canceroase (test negativ), nu este necesară excizia ganglionilor [...]

DISECȚIA GANGLIONULUI LIMFATIC AXILAR

Disecția unui ganglion axilar este uneori necesară atunci când cancerul mamar a metastazat în ganglionii limfatici axilari. În cazul unei disecții de ganglion limfatic axilar, chirurgul excizează mai mulți ganglioni limfatici axilari, pentru a detecta și elimina toate celulele canceroase provenite din tumoarea primară. Acești ganglioni sunt examinați la microscop. În cazul în care conțin [...]

EXCIZII SECTORIALE MAMARE GHIDATE DE MANDREN METALIC

Această intervenție este utilizată în cazul tumorilor mamare incipiente, infraclinice (nepalpabile), de mici dimensiuni, vizibile doar mamografic și pentru cazurile care prezintă mamografic focare de microcalcificari grupate, suspect maligne. Pentru a putea fi înlăturate în mod eficient, formațiunile tumorale sunt mai întâi localizate cu un ac cu mandren metalic, sub control mamografic și apoi excizate. [...]

BIOPSIA PRIN VACUUM

Biopsia prin vacuum este cea mai avansată metodă de biopsie cu ac. Aceasta constă în prelevarea unor mostre de țesut mamar care prezintă suspiciuni de cancer, pentru a fi examinată. După ce este poziționat în zona dorită, mostrele tisulare sunt aspirate prin vacuum într-un recipient atașat, fără ca acul să fie îndepărtat de la locul [...]

EXCIZIA GANGLIONULUI SANTINELĂ

Tehnica ganglionului santinelă este una dintre cele mai moderne și eficiente proceduri existente în acest moment, implementată cu succes în mediul privat în România încă din anul 2012, de către Dr. Cristian Viișoreanu. Această tehnică este recomandată pacientelor diagnosticate cu cancer mamar în stadiu incipient, putând astfel evita extirparea completă și inutilă a ganglionilor axilari, [...]

MASTECTOMIA CU RECONSTRUCȚIE IMEDIATĂ

Mastectomia este cea mai utilizată procedură în tratamentul cancerului la sân. În funcție de stadiul bolii și de preferința pacientei se poate recurge la alte tehnici de mastectomie modificată, mastectomie cu conservarea tegumentului, mastectomie cu conservarea complexului areolo-mamelor și unele dintre ele asociate cu excizia ganglionului santinelă sau limfadenectomie axilară. Extirparea țesutului mamar poate fi [...]

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta