RECONSTRUCȚIA SÂNULUI

O preocupare frecventă a femeilor când decid în privința tratamentului chirurgical al cancerului mamar este aspectul pe care îl vor avea după operație. Acest lucru este valabil în special în cazul femeilor care se gândesc să facă o mastectomie. Astfel, un subiect de mare interes devine în acest context, reconstrucția sânului.

Unele femei decid să nu facă operație de reconstrucție după mastectomie. Altele decid să poarte o proteză externă, adică un sân artificial introdus în sutien. Femeile care aleg reconstrucția mamară au mai multe opțiuni pe care le pot lua în calcul. Reconstrucția mamară nu este o procedură chirurgicală menită să refacă un mulaj, ci de a da o formă mai naturală sânului după o mastectomie.

Operația reconstructivă poate necesita o durată mai lungă de recuperare față de o mastectomie simplă. În același timp, unele femei consideră operația de reconstrucție mai ușor de tolerat decât o mastectomie neurmată de reconstrucție, deoarece rămân cu satisfacția unui aspect îmbunătățit.

TIPURI DE RECONSTRUCȚIE MAMARĂ

Dacă vă decideți asupra reconstrucției sânului, există două variante:

  • Reconstrucția mamară cu implanturi;
  • Reconstrucția mamară cu țesut propriu, numită operație de grefă (autologă) cu lambou.

O altă metodă de reconstrucție mamară, deosebită, este reconstrucția mamară prin tehnica pre-pectorală, o alternativă inovatoare, minim – invazivă a reconstrucției de sân cu implant. Această intervenție a fost efectuată pentru prima dată în România la Institutul Sânului, de către Dr. Andreea Meruță, medic specialist Chirurgie plastică.

Noua metodă oferă pacientelor rezultate superioare, o traumă post-operatorie mult diminuată, perioadă redusă de recuperare, mobilitate crescută și rezultate estetice mai naturale. Față de reconstrucția mamară clasică, reconstrucția de sân pre-pectorală este o alternativă minim – invazivă care presupune inserarea deasupra mușchiului pectoral (pre-pectoral) a unei membrane biologice (derm artificial) ce învelește implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat. Membrana este prinsă de chirurg de peretele toracic, după ce țesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat, și are rolul de a preveni complicațiile tardive, precum contractura capsulară (deformare, durere locală și consistență dură a sânilor), deplasarea implantului sau asimetrii. Dermul artificial nu determină reacții imunologice, în timp fiind populat de celulele corpului și asimilat de organism.

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta