TRATAMENTUL CHIRURGICAL

Scopul principal al tratamentului cancerului mamar este eliminarea celulelor canceroase din corp.  În general, cele două metode de a realiza acest lucru este tratamentul locoregional și tratamentul sistemic:

  • Tratamentul locoregional – vizează tumoarea și țesutul învecinat și include intervenția chirurgicală, cu sau fără radioterapie.
  • Tratamentul sistemic – are ca scop tratarea celulelor canceroase din întregul organism; acesta presupune: chimioterapia, pe cale venoasă sau orală sau terapia de stimulare a sistemului imunitar și terapia hormonală (antiestrogenică).

În cazul cancerul invaziv localizat, intervenția chirurgicală este de obicei prima cale de tratament. Aceasta poate fi urmată de tratament sistemic, pentru eliminarea tuturor celulelor care s-ar fi putu desprinde de tumoarea primară și ar i putut călători în aște părți ale corpului. Acest tip de tratament care se administrează după operație se numește tratament sistemic adjuvant.

INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ

Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii este, de obicei, prima formă de tratament a cancerului localizat. Pe lângă îndepărtarea masei tumorale, intervenția chirurgicală oferă informații suplimentare despre tipul și întinderea cancerului. Aceste informații determină deciziile de tratament ulterioare.

Pentru unele femei, cea mai dificilă parte a tratamentului chirurgical este alegerea tipului de intervenție asupra sânului. În general, există două opțiuni:

  • Lumpectomia – Îndepărtarea exclusiv a tumorii;
  • Mastectomia – Excizia întregului sân.

Lumpectomia este adesea combinată cu radioterapia. Abordarea combinată este cunoscută sub denumirea de tratament conservator al sânului, deoarece îi permite pacientei să primească un tratament eficient al cancerului, fără să își piardă sânul.

Alegerea opțiunii ideale de tratament se realizează în funcție de mai mulți factori, precum mărimea și localizarea tumorii, stadiul bolii, riscul de recividă și preferința pacientei.

Institutul Sânului beneficiază de o echipă multidisciplinară a cărui efort se concentrează pe găsirea soluției optime de tratament ale pacientelor noastre. Fiecare caz medical este evaluat de către această Comisie Oncologică Multidisciplinară, alcătuită din chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, genetician care elaborează un diagnostic final și stabilesc strategia terapeutică, personalizată, conform ultimelor protocoalele internaționale în domeniu.

Citește și despre… 

PREGĂTIREA PENTRU INTERVENȚIA CHIRURGICALĂ

Indiferent dacă ați făcut sau nu o intervenție chirurgicală în trecut, ideea de a face o operație poate fi stresantă. Informațiile prezentate în continuare sunt menite să vă dea o idee generală legată de lucrurile la care să vă așteptați în timpul intervenției chirurgicale pentru înlăturarea tumorii mamare. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să le [...]

LUMPECTOMIA

Cu ajutorul chirurgiei de conservare a sânului (lumpectomie), este îndepărtată doar o parte a sânului, care conține tumoarea, ceea ce permite salvarea unei părți cât mai mari posibile din sânul dumneavoastră. Deoarece tumorile sunt detectate în prezent într-o etapă mai timpurieși sunt adesea mai mici ca dimensiune, precum și datorită succesului dovedit al procedurii în [...]

Când lumpectomia poate să nu fie alegerea corectă

Majoritatea femeilor cu cancer mamar în stadiul I sau II sunt eligibile pentru o lumpectomie. În unele situații însă este posibil ca o lumpectomie să nu fie recomandată. De exemplu:

  • Tumoarea are peste 5cm diametru.
  • Tumoarea este mare ăn raport cu dimensiunea generală a sânului; este posibil să nu rămână suficient țesut mamar după o lumpectomie pentru a obține un rezultat acceptabil din punct de vedere estetic.

MASTECTOMIA

Mastectomia este un termen general care desemnează excizia unui sân; poate fi efectuată atunci când lumpectomia nu este posibilă sau când pacienta o preferă. Până în anii 1980, mastectomia era aproape mereu recomandată pentru tratarea cancerului mamar. Cercetătorii au aflat însă că operații de mai mică anvergură, combinate cu radiații, pot trata boala la fel [...]

EXCIZIA GANGLIONILOR LIMFATICI

Ganglionii limfatici suntr structuri mici și compacte, unde se strâng celulele sistemului dumneavoastră imunitar. Aceștia sunt legați de mici vase care alcătuiesc sistemul limfatic. În general, ganglionii limfatici sunt aglomerați în anumite zone ale corpului precum gâtul, axila și zona inghinală. Sarcina vaselor limfatice este să dreneze lichidul în exces, care nu este absorbit în [...]

BIOPSIA GANGLIONULUI LIMFATIC SANTINELĂ

Biospia ganglionului limfatic santinelă este, în principal, menită să reducă riscul de edem (limfedem) asociat cu disecția ganglionului axilar. Procedura a devenit o practică frecventă în ultimii ani și se axează pe descoperirea primilor ganglioni care colectează celule canceroase. Dacă în acești ganglioni nu se descoperă celule canceroase (test negativ), nu este necesară excizia ganglionilor [...]

DISECȚIA GANGLIONULUI LIMFATIC AXILAR

Disecția unui ganglion axilar este uneori necesară atunci când cancerul mamar a metastazat în ganglionii limfatici axilari. În cazul unei disecții de ganglion limfatic axilar, chirurgul excizează mai mulți ganglioni limfatici axilari, pentru a detecta și elimina toate celulele canceroase provenite din tumoarea primară. Acești ganglioni sunt examinați la microscop. În cazul în care conțin [...]

Scrie si apasa pe enter pentru a cauta